Woningbouw in en rond

Maartensdijk

N.B Informatie op omgekeerd chronologische volgorde; het meest recente bericht staat dus bovenaan.

 

Nieuwsbrief april 2024

Dreigende wolken boven Prinsenlaantje

Het vrije, onbelemmerde uitzicht vanaf het Prinsenlaantje dreigt te worden aangetast. Er is door de eigenaar van het perceel ten oosten van de het Prinsenlaantje nabij de bebouwde kom van Maartensdijk een bouwplan gemaakt.

Het plan behelst de bouw op een maisakker van drie woongebouwen met twee bouwlagen. Elk gebouw heeft dan vier appartementen en is omgeven door een gemeenschappelijke tuin. De toegang tot dit kavel is links van de slagboom die het begin van het natuurgebied Prinsenlaan markeert.

Bouwlokatie?

Voor alle duidelijkheid: wij zijn tegen dit bouwplan.
Op de eerste plaats ligt dit kavel buiten de rode contouren van Maartensdijk. Er mag dus formeel niet gebouwd worden. Het college zou kunnen besluiten om de rode contouren daar op te rekken (na het verkrijgen van de benodigde toestemming van de provincie Utrecht). Maar wij vinden dat een van de mooiste stukken van het Prinsenlaantje, met een grandioos uitzicht in oostelijke richting het op het slagenlandschap [foto hierboven] niet opgeofferd zou mogen worden door de bouw van drie appartementsgebouwen. Ook al zegt de eigenaar/bedenker van het plan dat hij een bijdrage wil leveren aan het aanpakken van de woningnood in Maartensdijk, dan nog zijn wij van mening dat de weegschaal bij zo'n klein project zou moet doorslaan naar natuur en landschappelijk schoon. Wij zullen dit ook aan de gemeente laten weten.

SBP realiseert zich dat de woningnood in Maartensdijk groot is, en steunt nadrukkelijk het voornemen van de gemeente om op korte termijn een groot aantal woningen te realiseren. Maar wij hebben steeds onderstreept dat we vinden dat er nauwkeurig gekeken moet worden naar geschikte locaties en dat bij die zoektocht zoveel mogelijk rekening moet worden gehouden met natuur en landschappelijk schoon. SBP wil participeren in het gemeentelijk overleg om zo tot een breed gedragen besluit te kunnen komen.

Een woonwijk ten zuiden van de Kometenlaan in Maartendijk?

Aannemingsbedrijf Aalberts uit Nieuw Loosdrecht gaat een plan ontwikkelen voor woningbouw op een perceel ten zuiden van de Kometenlaan in Maartensdijk. [foto hieronder] Dit grenst aan het Prinsenlaantje. Dit perceel ligt buiten de rode contouren.

Bouwlokatie?
Blik vanaf het Prinsenlaantje op het perceel ten zuiden van de Kometenlaan

Wij spraken de heer Pleizier, directeur van Aalberts Ontwikkeling, en hij gaf aan dat er eerst gesprekken zullen plaatsvinden met omwonenden om te kijken of er voldoende draagvlak is voor het plan. Aan de orde kwam het punt van de ontsluiting: auto's moeten zo'n toekomstige wijk kunnen bereiken. De heer Pleizier zei zich bewust te zijn van het feit dat de smalle Prinsenlaan geen optie is, en dat ook de Melkweg niet geschikt is. Er zal dus worden nagedacht over andere mogelijkheden, wil het bouwplan überhaupt levensvatbaar zijn.

Bewonersverenigingen ontmoeten projectmanager woningbouw

Op 6 februari j.l. vond een kennismakingsgesprek plaats tussen de nieuwe projectleider woningbouw van Maartensdijk, Isabel Wouterse, en een aantal bewonersverenigingen uit het dorp. Ook de Stichting Behoud Prinsenlaan nam deel aan dit gesprek. Isabel Wouterse gaat het proces begeleiden dat moet leiden tot de bouw, in de komende jaren, van 200 woningen in Maartensdijk. Zij meldde dat de gemeente een extern bureau gaat inschakelen om de locaties en opties in kaart te brengen. Ook zal participatieoverleg met bewoners worden opgestart. Het externe bureau zal vóór de zomer en in de herfst in totaal vier inloopsessies organiseren voor bewoners.

 

Nieuwsbrief april 2023

College kijkt toch eerst naar bouwlocaties in bebouwde kom Maartensdijk

Het college van B&W van De Bilt gaat toch eerst binnen de bebouwde kom van Maartensdijk zoeken naar locaties voor 200 woningen, en pas als dat onderzoek onvoldoende oplevert, wil men kijken naar locaties buiten de zogenaamde rode contouren, dus ook in het buitengebied (de weilanden).

bouwen in het slagenlandscahp?Bouwen in het slagenlandschap?

Dat heeft wethouder Van de Veerdonk op 13 april j.l. gezegd tijdens een vergadering van de commissie Openbare Ruimte. Hij reageerde op commotie die was ontstaan door passages in de concept Omgevingsvisie (waarin wordt geschetst hoe de gemeente de leefomgeving de tot 20240 wil ontwikkelen). Daarin staat onder meer de zinsnede ‘wij [gemeente De Bilt] gaan in Maartensdijk bouwen buiten de rode contouren’.
Van de Veerdonk: ‘Over de rode contouren in Maartensdijk: zoals dat er nu in staat vinden wij dat als college niet goed, dat er 200 woningen buiten de rode contouren zullen worden gebouwd. Dat gaan we natuurlijk aanpassen, daar hebben we andere afspraken over gemaakt, ook in overleg met Maartensdijk. Wij willen in eerste instantie inbreiden, pas als het intern niet lukt, kijken we ook buiten de rode contouren.’
Van de Veerdonk zei dat er gekozen was voor een procedure waarbij de concept-omgevingsvisie door de verantwoordelijke ambtenaren niet vóór publicatie aan het college was voorgelegd. Het college vindt nu ook dat een aantal zaken in het concept niet klopt en zal het concept hier en daar aanpassen, aldus de wethouder.
Maar: zijn locatiekeuzes wel al gemaakt?
De passage over het bouwen buiten de rode contouren roept wel vragen op. De ambtenaren waren toch ook op de hoogte van de indertijd door college van B&W en raad gemaakte afspraak inhoudende dat het belangrijkste advies van bewoners en verenigingen uit Maartensdijk (eerst zoeken binnen de bebouwde kom) werd overgenomen?
Wij wijzen nog op een andere passage in de conceptvisie (p.79): ‘De oost- en zuidkant van het dorp, buiten de rode contouren, is een onderzoeksgebied voor toekomstige woningbouw. Deze locaties zien wij als meest kansrijk als we kijken naar alle locaties die zijn opgehaald.’ Met ‘opgehaald’ worden de suggesties bedoeld die door burgers zijn gedaan bij de eerste inspraakronde in 2021. Dit wekt op zijn minst de indruk dat de ambtenaren zelf al keuzes hebben gemaakt.

 

Nieuwsbrief maart 2023

Woningbouw: houdt de gemeente De Bilt de bewoners van Maartensdijk voor de gek?

Het college van B&W van De Bilt zegt voortdurend dat er nog geen beslissing is genomen over woningbouwlocaties in Maartensdijk en dat er een nieuwe (tweede) inspraakronde komt voor burgers, maar twee officiële beleidsstukken geven een heel andere indruk. Namelijk dat de keuze al gemaakt is: voor bouwen in de weilanden ten oosten of zuiden van het dorp. Met andere woorden: buiten de rode contouren (lees: de bebouwde kom).

mogelijke nieuwbouwlokatie

Concept Omgevingsvisie
Om te beginnen de onlangs verschenen Concept Omgevingsvisie. In dit stuk wordt geschetst hoe de gemeente de leefomgeving de komende 20 jaar wil ontwikkelen Op pagina 41 lezen we: ‘We bouwen bij Maartensdijk buiten de rode contour.’
Verderop (pag.79) staat weliswaar: ‘Uitbreiding buiten de rode contouren komt alleen aan bod als de binnenstedelijke mogelijkheden onvoldoende zijn.’ Maar daar staat ook: ‘De oost- en zuidkant van het dorp, buiten de rode contouren, is een onderzoeksgebied voor toekomstige woningbouw. Deze locaties zien wij als meest kansrijk als we kijken naar alle locaties die zijn opgehaald.’
Met ‘opgehaald’ worden de suggesties bedoeld die door burgers zijn gedaan bij de eerste inspraakronde in 2021.* Dat waren:
- Inbreiden en/of renoveren, onder andere de kassen van Rijksen op het Maertensplein
-Herinrichting sociale woningbouw Prins Clauslaan
-Herontwikkeling woonwagenkamp -Etage(s) bijbouwen op Dijckstate -Bebouwen van de sportvelden en de velden zelf opschuiven naar het zuiden -Bebouwing industrieterrein in combinatie met uitplaatsen van bedrijven: Industrieweg en LFE.

Kern van het advies* uit 2021 van de bewoners was: kijk eerst binnen de rode contouren, als daar onvoldoende mogelijkheden zijn, dan is er het meeste draagvlak voor bouwen buiten de rode contour aan de westkant van het dorp. Behoud de waarde van natuur, landschap en cultuurhistorie ten noorden, oosten en zuiden van het dorp. Zorg dat je met de inwoners samen in gesprek blijft en blijf goed informeren.
Op 24 juni 2021 besloot de gemeenteraad van De Bilt unaniem om dit advies tegebruiken als bouwsteen voor het te actualiseren woonbeleid en de bewoners te betrekken bij de verdere uitwerking.
* Bewoners werden opgeroepen te reageren op een zogenaamde kansenkaart, dan wel uitgewerkte adviezen in te dienen. Er kwamen 350 reacties binnen. Wat betreft de zuid- en zuidoostkant van het dorp waren 31 reacties vóór en 83 reacties tegen het bebouwen van deze locaties. In alle schriftelijke en uitgewerkte adviezen werd er geen enkele voorkeur voor bebouwing van het zuidelijk en zuidoostelijk deel van het dorp uitgesproken. Integendeel: er werd juist een voorkeur uitgesproken voor bouwen aan de westzijde.

U10 Woondeal
Het tweede beleidsstuk is de U10  Woondeal. De U10 is de netwerkorganisatie waarin 16 gemeenten in de regio Utrecht samenwerken. In dit beleidsstuk staat te lezen hoe de deelnemende partijen de komende jaren tegemoet willen komen aan de enorme woningbehoefte. Op pag.41 staat te lezen: ‘Bij de gemeente De Bilt speelt de wens om een substantieel aantal woningen (200) in Maartensdijk te bouwen. Dit betreft een uitleglocatie buitenstedelijk. Vooralsnog is er nog geen overeenstemming tussen de provincie en de gemeente’.
Met ‘uitleglocatie buitenstedelijk’ wordt bedoeld: buiten de bebouwde kom van Maartensdijk. Dit kan alleen maar betekenen dat de gemeente al bouwplannen voor buiten de rode contouren heeft voorgelegd aan de provincie.

Beleid provincie
Begin 2020 versoepelden Provinciale Staten van Utrecht de regels om bouwgrenzen op te rekken, de rode contouren, in de kleine kernen. De uitbreiding ging om maximaal 50 huizen en onder bepaalde voorwaarden. "Het is aan de gemeente om hiervoor de noodzaak te onderbouwen en een locatie aan te dragen, aansluitend aan de kern", aldus de toenmalige gedeputeerde Huib van Essen (ruimtelijke ordening). Gedeputeerde Van Essen zei onlangs in een interview met het Algemeen Dagblad dat het niet nodig is om “lukraak in het groen te bouwen. Het is niet zo dat we ieder groen plekje in onze provincie moeten bebouwen.”

=>Standpunt Stichting Behoud Prinsenlaantje:
-wij vinden dat B&W duidelijk moet maken of men inderdaad al informeel besloten heeft dat er buiten de rode contouren in Maartensdijk gebouwd kan worden, en als dat niet zo is, waarom dat dat dan wel zo in beleidsstukken staat. -vraag aan B&W: bent u bereid om serieus te kijken naar de door de burgers in 2021 aangedragen voorstellen voor bebouwing binnen de bebouwde kom van Maartensdijk, met name het plan om de sportvelden te verplaatsen?
-wij wijzen erop dat er inmiddels 3 potentiële bouwlocaties binnen de bebouwde kom bij zijn gekomen:
 1.boerderij van ten westen van de rotonde bij het voormalige Raadhuis, geschikt voor circa 24 woningen en een multifunctioneel pand;
2.boerderij Dorpsweg Noordzijde nabij fietspad Hollandse Rading (percelen N447, N448;
3.locatie garage Woudenberg, Dorpsweg.


Nieuwsbrief mei 2021

Waarom alleen nieuwbouw in Maartensdijk?
Het is onduidelijk waarom het college van B&W van De Bilt is afgestapt van het oorspronkelijke voornemen om in Groenekan, Westbroek, Hollandsche Rading en Maartensdijk 50 woningen per kern te bouwen. Tijdens een informatieavond op 17 februari*) kwam geen antwoord op de vraag waarom het college zijn standpunt gewijzigd heeft en alleen in Maartensdijk wil bouwen, en wel minimaal 200 woningen. Tijdens de (digitale) bijeenkomst bleek dat het college binnen de rode contouren van Maartensdijk geen mogelijkheden ziet voor 200 wooneenheden, waardoor er dus buiten de rode contouren gebouwd moeten worden en aantasting van het landschap dreigt, De door diverse instanties aangegeven alternatieve locaties (binnen de bebouwde kom) worden door de gemeente De Bilt afgewezen met het oog op de bestemming, eigendomssituatie of grootte van de betreffende percelen De gemeente stelt dat de kern Maartensdijk met de genoemde uitbreiding van 200 wooneenheden en het realiseren van een station weer jonge mensen zal aantrekken, wat ook goed is voor de plaatselijke bedrijvigheid.

Standpunt SBP:

  • er is wel degelijk woningbouw binnen de rode contouren van Maartensdijk mogelijk;
  • B&W moet luisteren naar de overige dorpskernen die voor hun eigen populatie woningen willen realiseren;
  • er wordt vaak gezegd dat er gebouwd moet worden voor kinderen van Maartensdijkers, maar het contingent aan sociale wooneenheden wordt door RBU toegewezen, dus hebben de starters uit de dorpskern niet de eerste keuze;
  • de regie voor planmatige woningbouw moet liggen bij de centrale overheid. Als de gemeenten zelf initiatieven ontwikkelen, ontstaat er een lappendeken van plannen.
*)De informatieavond werd namens de gemeente De Bilt georganiseerd door adviesbureau Kuiper in het kader van de Integrale Ruimtelijk Perspectief van de tien gemeenten rond Utrecht (U10).

 

Nieuwsbrief maart 2021

Bouwen buiten rode contouren Maartensdijk staat haaks op beleid provincie Utrecht

De plannen van de gemeente De Bilt om woningbouw toe te staan buiten de rode contouren in Maartensdijk staan haaks op de visie voor de regio die het provinciebestuur, al dan niet in samenwerkingsverbanden als U16 en U Ned, heeft ontwikkeld.

Dat staat in een brief die de Stichting Behoud Slagenlandschap Maartensdijk-Oost, de bewonersvereniging Maartensdijk-Zuid, het Bewonerscollectief Maartensdijk en de Stichting Behoud Prinsenlaantje naar het provinciebestuur hebben gestuurd.( tekst Brief)
‘Wij zijn niet tegen woningbouw in de gemeente De Bilt of in de kern Maartensdijk, maar wij willen wél voorkomen dat deze woningbouw zonder enige motivering en onderzoek, landt buiten de rode contour. Het gebied rondom Maartensdijk betreft cultuurhistorisch landschap met bijzondere ruimtelijke waarden moet worden behouden,’ aldus de vier.

De brief wijst er verder op dat in een advies van de U16 – een regionaal overlegorgaan waar naast de provincie ook 16 gemeenten (waaronder De Bilt!) en 4 waterschappen deel van uitmaken – twee belangrijke uitgangspunten staan geformuleerd:

  • Bij de ontwikkeling van de regio is er een goede balans tussen uitbreiding aantal woningen en versterken van natuur en groen.
  • Er is specifieke aandacht voor versterken van het coulisselandschap rond Maartensdijk.
De opstellers van de brief stellen voor om de woningbouw-ambitie van De Bilt te verdelen over de zes kernen, zoals ook vastgesteld in het ‘Coalitieakkoord De Bilt 2018-2022; punt 5’, maar dan wel binnen de rode contouren. Ook kunnen er rondom station Bilthoven 1000 à 2000 woningen gebouwd worden, op grond van het rapport ‘Utrecht nabij - Ontwikkelperspectief verstedelijking en bereikbaarheid Metropoolregio Utrecht 2040’.


Nieuwsbrief november 2020

Gevaren dreigen voor ons landschap

De kans is groot dat de komende jaren forse aanslagen worden gepleegd op het landschap rond Maartensdijk. Op de eerste plaats omdat de gemeente De Bilt besloten heeft dat er ook in ons dorp gebouwd moet worden, wat in ieder geval voor een deel op het boerenland zal moeten gebeuren gezien het gebrek aan ruimte binnen de bebouwde kom. Het gaat om een fors aantal woningen – 200 stuks -  en het is duidelijk dat projectontwikkelaars staan te trappelen om aan de slag te gaan. Daarnaast is het zo dat het hele weidegebied tussen Hollandsche Rading en Groenekan in een advies van de U16, waarin de gemeente De Bilt participeert, is aangewezen als ‘zoekgebied’ voor windmolens en zonnepanelen. En een door De Bilt ingeschakeld onderzoeksbureau wijst  twee locaties aan waar ‘zonder belemmeringen’ windmolens kunnen worden geplaatst: ten noorden en ten zuiden van de Nieuwe Weteringseweg. Wij zullen hierop terugkomen in een volgende nieuwsbrief.

Maartensdijk: waar gaat er gebouwd worden?

Eind november gaat het woningbouwproces van De Bilt van start. B&W hebben besloten dat ze niet zomaar zelf bouwlocaties gaan aanwijzen, maar bewoners eerst de gelegenheid te geven hun mening geven over de plaatsen waar nieuwbouw kan plaatsvinden. In Maartensdijk vindt op 30 november een online-startbijeenkomst plaats tijdens welke de gemeente uitleg zal geven.

Hoe ziet er proces eruit?
Omgevingsmanager Bas van Hell heeft al aangegeven dat er na de startbijeenkomst een groep wordt gevormd die de betrokkenheid van het dorp verder invult. ‘Dat kan door bijeenkomsten te beleggen, een enquête te houden, interviews te houden, etc. Dat mag de groep helemaal zelf bedenken.’ Voor alle duidelijkheid: gaat om ideëen en adviezen, het is geen inspraak. De gemeente zal zelf de bouwlocaties aanwijzen, die overigens nog wel door de provincie Utrecht moeten worden goedgekeurd.

Hoeveel woningen, en waar komen ze?
De gemeente heeft besloten dat er gezien de grote woningnood in de gemeente De Bilt ook in Maartensdijk gebouwd gaat worden. Wethouder Smolenaers heeft in  de gemeenteraad een aantal van 200 genoemd.
Grote vraag is waar die woningen gaan komen. Duidelijk is in ieder geval wel dat niet alleen in de bebouwde kom van Maartensdijk gebouwd gaat worden, maar ook in het ‘buitengebied’, en dat daarvoor de zogenaamde rode contouren zullen worden opgerekt. Die contouren geven aan waar er gebouwd mag worden.

kaart Blik vanaf het Prinsenlaantje in noordoostelijke richting
De provincie Utrecht (die hierover gaat) hield in het verleden strak vast aan die contouren, om het landschap te beschermen, maar daar is begin dit jaar veranderding in gekomen. Provinciale Staten hebben de regels om bouwgrenzen op te rekken, de rode contouren, in de kleine kernen versoepeld. De uitbreiding gaat om maximaal 50 huizen en onder bepaalde voorwaarden. "Het is aan de gemeente om hiervoor de noodzaak te onderbouwen en een locatie aan te dragen, aansluitend aan de kern", aldus gedeputeerde Huib van Essen.

Langs de randen van Maartensdijk?
Opvallend is wel dat de gemeente De Bilt in zijn bijdrage aan de Concept Contour U16 – een visiedocument waarin 16 gemeenten in de regio Utrecht aangeven hoe zij de ruimtelijke ontwikkeling voor de periode tot 2040 zien, het volgende stelt: ‘In de gemeente De Bilt is het moeilijk nog plekken te vinden voor woningbouw, waarbij we bij een aantal kernen helemaal geen mogelijkheid hebben voor uitbreiding. Voor onze gemeentelijke opgave is een uitbreiding van 200 woningen aansluitend aan de rand van Maartensdijk cruciaal.’ (Concept-contour REP, pag. 140). Vraag is dus of B&W zelf al hebben besloten dat bouwen in de bebouwde kom van Maartensdijk niet meer mogelijk is

Wat is er mogelijk?

Binnen de bebouwde kom, binnen de rode contouren, kan er sowieso gebouwd worden. Dat geldt ook voor een deel van het gebied ten zuiden van de Planetenbaan (aan de zuidkant van Maartensdijk) – de witte vlakken   op de kaart hieronder.

kaart maartensdijkKaart Maartensdijk. Op witte plekken jan gebouwd worden
Dat zou ook gelden voor de westkant van het dorp, en de grond die direct ten noorden en zuiden van de Dorpsweg ligt. Bouwen in het buitengebied is mogelijk (de bestemming kan eenvoudig gewijzigd worden), mits de provincie toestaat dat de rode contouren worden opgerekt. Op de vraag of dat zomaar kan, met het oog op mogelijke belemmeringen vanwege de flora- en faunawet zegt Bas van Hell: dan moeten de plannen zodanig worden aangepast dat die belemmeringen worden opgeheven. Op gebieden met bestemming ‘natuur’ is het niet onmogelijk, maar niet waarschijnlijk dat er gebouwd gaat worden. Dat zijn er in de directe omgeving van Maartensdijk niet veel. Op de meeste grond ligt de bestemming ‘agrarisch met waarde -2’ (lichtbruin op de kaart).

Standpunt van het bestuur van de SBP:

  • Indien er buiten de rode contouren locaties aangewezen worden voor woningbouw dan dienen die geen schade te veroorzaken aan natuur, het slagenlandschap en de bewoners van de belendende woningen.
  • Maak voortijds een herstelplan als compensatie voor natuur, landschap en leefklimaat.
  • Kijk naar andere locaties dan gronden in het buitengebied Maartendijk.


Nieuwsbrief mei 2020

Nieuwe bewonersvereniging
In Maartensdijk-Zuid

Medio februari 2020 is de bewonersvereniging Maartensdijk-Zuid opgericht. Het doel van de vereniging is om, namens de bewoners, het oprekken van de rode contouren aan de zuidzijde van Maartensdijk te voorkomen.

maartensdijk zuid Planetenbaan,  blik in zuidelijke richting
Het gaat hierbij vooral om ca. 4 hectare ten zuiden van de Planetenbaan en het Oostveensepad (het fietspad dat parallel aan de A27 loopt). In dit gebied (zie de foto’s hieronder) zijn diverse projectontwikkelaars eigenaar van agrarische gronden met als doel, om bij een wijziging van de  bestemming, te gaan bouwen.
Zoals wij al eerder hebben aangegeven, is SBP tegen het oprekken van de rode contouren.
Wij kunnen natuurlijk niet namens de bewoners van Maartensdijk-Zuid spreken. Maar wij ondersteunen  het initiatief van de bewonersvereniging van harte. De website van de bewonersvereniging: www.maartensdijkzuid.nl

maartensdijk zuid2 Blik vanaf het fietspad in de richting van het gebied ten zuiden van de Planetenbaan

Nieuwsbrief januari 2020

‘Bouwplannen gemeente mogen
kwaliteit landschap niet aantasten’

Op 31 oktober 2019 heeft de gemeenteraad zichzelf een geheimhoudingsplicht opgelegd inzake de 'Rapportage Locatiestudies De Bilt'. Daardoor kan B&W zonder ruchtbaarheid potentiële bouwlocaties binnen en buiten de rode contouren onderzoeken en aanwijzen. Daar onze stichting haar aandachtsgebied beperkt tot het landelijk gebied Maartensdijk,                    lees verder op de volgende pagina              
Kijken wij naar de gebieden buiten de rode contouren rond Maartensdijk die de belangstelling van B&W hebben.

Maartensdijk Oost

Maartensdijk oost Blik in zuidelijke richting vanaf de Dorspweg
Hier gaat het om de landerijen ten oosten van de Julianalaan en de Prinsenlaan, ten zuiden van de Dorpsweg t/m huisnummer 170. Groot ca. 9 ha. Deze agrarische grond is in het bezit van een agrarisch bedrijf dat voorshands verklaard heeft niet aan grondverkoop te willen meewerken.
Het slagenlandschap van deze landerijen heeft in de afgelopen decennia geleden onder de wijze van gebruik, maar de slagen zijn nog steeds goed te herkennen. Als de greppels weer uitgediept worden en met groensingels voorzien, wordt het middeleeuwse landschap ook daar weer goed zichtbaar.

Maartensdijk Zuid

Maartensdijk zuid Planetenbaan,  blik in zuidelijke richting
Op studies uit 2011 zijn er al rode contouren verlegd. Het gaat vooral om ca. 4 hectare ten zuiden van de Planetenbaan en het Oostveensepad (het fietspad dat parallel aan de A27 loopt). In dit gebied zijn diverse projectontwikkelaars eigenaar van agrarische gronden met als doel, om bij een wijziging bestemming, te gaan bouwen. Ook aan de oostzijde van de Prinsenlaan is in deze studies één ha buiten de rode contouren als zijnde geschikt voor woningbouw aangegeven. Daar de agrarische bestemming van de Prinsenlaan, mede op voordracht van onze stichting in de bestemming “natuur” gewijzigd is, zullen wij ons hard maken om die bestemming te handhaven.  

Van de betrokken raadsleden mochten wij vernemen dat zij vóór woningbouw in Maartensdijk zijn omdat daarmee de autochtone jongeren in het dorp gehuisvest kunnen blijven. Zij realiseren zich echter niet dat het gemeentelijk beleid er vanuit gaat dat woningen in Maartensdijk beschikbaar moeten zijn voor àlle inwoners in de regio Utrecht. Op dit moment al worden huurwoningen in het dorp Maartensdijk toegewezen aan mensen uit onder andere Utrecht Overvecht.

Standpunt van het bestuur van de SBP:
  • Woningbouw kan en moet gerealiseerd worden binnen de huidige rode contouren.
  • Indien er buiten de rode contouren locaties aangewezen worden voor woningbouw dan dienen deze geen schade te veroorzaken aan de natuur, het slagenlandschap en de bewoners van de belendende woningen.
  • Overleg eerst met omwonenden en betrokken organisaties voordat er een besluit wordt genomen.
  • Maak voortijds een herstelplan als compensatie voor natuur, landschap en leefklimaat.
  • Kijk naar andere locaties dan gronden in het buitengebied Maartendijk en bijvoorbeeld ook naar het mislukte industrieterrein langs de Koningin Wilhelminaweg nabij de brandweerkazerne. Het is misschien mogelijk om eenzelfde soort woningontwikkelingen te realiseren als aan de noordkant van de Dorpsweg (achter het voormalige gemeentehuis).">

Nieuwsbrief januari 2019

College rekt rode contouren Maartensdijk op: kans groot op aantasten natuurlandschap

In de vorige nieuwsbrief maakten wij melding van het voornemen van het nieuwe college van burgemeester en wethouders van De Bilt om snel nieuwe woningen te bouwen, ook in Maartensdijk. Daartoe worden de zo genaamde rode contouren opgerekt. Deze bepalen waar er in een gemeente gebouwd mag worden en waar niet.
Het voornemen van B&W heeft concrete vormen aangenomen in de notitie’Uitgangspunten woningbouwambitie’, die tijdens de gemeenteraad van 20 december werd vastgesteld. Wethouder Smolenaers (o.a. Wonen en Beheer van de openbare ruimte, D66) zei namens het college: ‘Voor Maartensdijk zetten we in op aanpassing van de rode contouren. In het coalitieakkoord*  staat dat we uitgaan van de rode contouren en dat we mochten die te knellend blijken in Westbroek en Maartensdijk aanpassingen willen doen.’  Aldus het verslag in De Vierklank van 3 januari j.l.
* gesloten door VVD, CDA, D66 en Groen Links

Gevaar
SBP wijst op het grote gevaar van het oprekken van de rode contouren. Gevolg van dat ‘oprekken’ is namelijk dat het kostbare landschap rond Maartensdijk wordt aangetast. SBP is ook van mening dat er te snel naar de rode contouren wordt gekeken. We verwijzen naar de staat van Utrecht, een onderzoek uitgevoerd in opdracht van o.a. de provincie Utrecht. Dat geeft aan dat het aantal huishoudens in de Bilt tot 2040 met 8 procent zal toenemen. Dat is veel minder dan bijvoorbeeld gemeenten als Bunnik (25 procent), Utrecht (26 procent) of Vianen (32 procent). SBP is van mening dat een groei van 8 procent in De Bilt kan worden opgevangen binnen de bestaande bebouwde kommen (zoals het RIVM-terrein in de Bilt dat maar liefst 40 hectare groot is).

Nieuwsbrief juli 2018

Bouwplannen gemeente De Bilt mogelijk bedreiging voor landschap rond Maartensdijk

Planetenbaan, op het punt waar het fietspad richting Groenekan begin), blik in zuidelijke richting

Nu de het nieuwe college van burgemeester en wethouders van De Bilt is geïnstalleerd, kan er een begin worden gemaakt met het maken van woningbouwplannen. De verschillende partijen hebben al duidelijk gemaakt dat ze vinden dat er snel woningen bij moeten komen. Ook in Maartensdijk. Al langere tijd zijn er geluiden dat er daarbij ook gedacht wordt aan het weiland aan de zuidkant van het dorp, bij de Planetenbaan (foto hieronder). Los van het feit dat het voor de bewoners van die straat een groot verlies van woongenot (en een daling van de waarde van hun woning) zou betekenen, zou het ook een aanslag zijn op het prachtige slagenlandschap aan de westkant van het Prinsenlaantje – het landschap dat sinds jaar en dag bijdraagt aan de charme van het dorp. Het standpunt van de SBP is dat er eerst en vooral gekeken moet worden naar bouwlocaties in Maartensdijk die het gezicht niet zo drastisch aantasten. Binnen de bebouwde kom van Maartensdijk zijn nog diverse braakliggende gronden aanwezig die voor het realiseren van woningen in aanmerking komen. De provincie Utrecht heeft de gemeente De Bilt duidelijk niet aangewezen als groeigemeente. Dit blijkt uit de publicaties van de “Staat van Utrecht” van mei 2018.  Verder is het, volgens ons, de vraag of het niet beter is de mogelijkheden in De Bilt te verkennen. We wijzen op het terrein van het RIVM dat binnenkort vrijkomt. In plaats van daar nieuwe bedrijven te vestigen, zou daar een gezond woongebied kunnen verrijzen. SBP zal met de huidige wethouder in contact treden en daar haar visie kenbaar maken.